top of page

Daglig vedlikehold og rutine på tur

 • Pakk ut posen og oppblåsbart liggeunderlag hjemme før du drar på første tur. Produktene er ofte veldig godt pakket sammen fra fabrikken for å spare plass under transport. Pakk de helt ut og la de «svelle» noen timer før du pakker de i sekken. Åpne ventilen på underlaget.

 • Pakk ut posen og oppblåsbart liggeunderlag i god tid før du skal sove. Både isolasjonen i liggeunderlag og soveposer trenger tid til å ekspandere før bruk. Blås opp underlaget.

 • Rist posen godt slik at fiberisolasjonen får tilbake sin opprinnelige form. Dunet vil ekspandere og dermed fordeles ut i hele kammeret. Dette er en av de viktigste tingene du kan gjøre for en god natts søvn.

 • Bruk et liggeunderlag som tåler like mye kulde som soveposen din. Kroppsvekten din komprimerer fyllet du ligger på, så man er avhengig av at liggeunderlaget beskytter mot kulden fra bakken.

 • Ligg på et isolerende lag i hengekøye. Kroppsvekten din komprimerer fyllet du ligger på, så man er avhengig av at man ligger på et isolasjonslag som tilsvarer varmen i soveposen din. Dette kan være et liggeunderlag, reinskinn eller teppe. Her kan det være lurt å prøve seg litt frem før du drar på de kaldeste turene, da du ikke har nøyaktige temperaturverdier på for eksempel et teppe.

 • Bruk et yttertrekk. Grevling eller bivi-pose vil beskytte posen mot dugg under åpen himmel og kondens inne i teltet. Disse vil hindre støv og smuss fra å skitne til posen, som igjen vil minke behovet for å vaske den. Grevling, som er laget med bomull på oversiden, vil også kunne gi begrenset beskyttelse mot varme og gnister fra brenner eller bål.

 • En god turpute gir bedre søvn for mange. Ta med en lett og pakkbar turpute for å forbedre natten. Ingen liker å våkne opp med stiv nakke og for mange er det å ligge helt flatt uvant.

 • Gå på toalettet før du skal sove. Kroppen bruker mye energi på å holde væske varmt, så et toalettbesøk før sengetid hjelper en god del.

 • Kom deg inn i posen i god tid før du skal sove. Dette er ekstra viktig på kalde turer. Posen varmer ikke opp deg, den holder på varmen du produserer. Hvis du er frossen og kald når du legger deg ned for å sove i en pose som for eksempel er -10, vil kroppen reagere med å kutte blodsirkulasjon til armer og ben for å beskytte vitale organer. Resultatet er at du kanskje ikke blir varm i løpet av natten. Sitt derfor i posen når du for eksempel lager mat, planlegger neste dags rute eller spiller kort.

 • En inner-liner vil beskytte posen mot slitasje og avfall. Dette er mye enklere å vaske enn hele posen. Å sove uten dette er litt som å ligge på en madrass uten laken.

 • Bruk lue, ullsokker og ullundertøy på kalde turer. Dette sikrer at du har et varmt lag rundt kroppen ved starten av natten og i motsetning til undertøy av bomull, vil det holde deg varm selv om du svetter litt.

 • Bruk en varmekilde i posen hvis du er kald. Hvis du ikke har fått opp varmen før du skal sove kan du fylle en drikkeflaske/pose med varmt vann som du legge ved føttene eller ved magen. Hvis den er litt for varm kan du pakke den inn i et klesplagg.

 • Spis i god tid før du legger deg. Fordøyelse fører til at kroppen fokuserer blodtilførselen til mageområdet, men du bør heller ikke legge deg sulten. Spis gjerne siste store måltid minst et par timer før du legger deg. 

 • Sov rett på underlaget på ekstra varme dager. Telt blir ofte ekstra varme når solen står opp tidlig og dermed er det nesten uunngåelig å svette en del. De fleste underlag gir mer en god nok isolasjon på varme netter, så du forhindrer mye svette i posen ved å kun ha den over deg og ikke under.

 • Tørk posen i sollys hver morgen. Vreng posen og luft den i direkte sollys (selv overskyet vær vil ha god effekt). Dette tørker ut fukten i posen og UV-strålene vil drepe mikrober og sporer. Pass på at posen ikke blir hengende for lenge ute i sola da dette kan bleke posen.

Når du kommer hjem

 • Pakk ut posen og luft den godt i solen. Samme rutine som over. Posen kan være fuktig etter både transport  og nettene på tur.

 • Oppbevar posen hengende eller i et oppbevaringstrekk. Både fiber- og spesielt dunposer vil miste spensten over tid hvis de oppbevares i kompresjonstrekk. Posen bør oppbevares på et tørt sted med jevnt lav luftfuktighet. Kjellere og dårlig isolerte uteboder bør unngås.

Vask av pose

 • Soveposer bør ikke vaskes for ofte, men en skitten pose vil ikke isolere like godt som en ren pose.​ Flekker fjernes med mildt vaskemiddel og en klut. Det er ikke alltid nødvendig å vaske hele posen selv om du har fått noen lokale flekker

Vask i maskin

 1. Undersøk om maskinen din tåler vekten av en sovepose på forhånd. 

 2. Følg temperaturanvisningen på posen. 

 3. Moderne vaskemidler vasker helt rent på selv lave temperaturer som 30 grader. 

 4. Bruk et flytende vaskemiddel. Til dunposer anbefaler vi vaskemiddel spesielt utviklet for dunfyll.

 5. Bruk et program som vasker skånsomt. Dette er spesielt viktig på ekstra lette poser.

 6. Bruk skylleprogram og sentrifugering en ekstra gang når hovedprogrammet er ferdig.

 7. Vær forsiktig med posen når den er våt. Sømmene i posen er ikke laget for å tåle den potensielt store vektøkningen.

Tørking i maskin

 1. Undersøk om maskinen din tåler vekten av en sovepose på forhånd.

 2. Lukk posen og rull den sammen til en pølse. Legg den så inn maskinen og rull den ut delvis. Dette vil gjøre at posen fordeler seg jevnt i maskinen, tørker raskere og hindrer den i å skape ubalanse i trommelen 

 3. Velg laveste temperatur på maskinen. Noen maskiner blir for varme selv her så følg nøye med underveis første gang du tørker posen. Åpne opp døren flere ganger for å kontrollere varmen og slippe den ut.

 4. Dunpose: Bruk 2-6 tørkeballer eller tennisballer for å løse opp klumper. Jo flere jo bedre.

 5. Ta ut posen med en gang maskinen stopper. Veldig få tørketromler vil få posen helt tørr, så siste del av tørkeprosessen må gjøres utenfor maskinen. Legg posen flatt på et tørkestativ og snu den ofte. Henges posen opp vil dunet potensielt klumpe seg sammen nederst i kammeret. Masser og løs opp eventuelle klumper.

 6. Vreng posen, lukk glidelåsen og gjenta porsessen.

 7. Sørg for at posen er helt tørr før den lagres. Tørkeprosessen kan ta et par dager, så det er viktig å være tålmodig. 

 8. Håndvask av pose: Fyll et badekar eller en stor balje med vann med temperatur i henhold til vaskeanvisningen. 

 9. Bruk et flytende vaskemiddel og jobb det inn med hendene i yttermaterialet og fyllet. 

 10. Vreng posen og gjenta prosessen. 

 11. La posen ligge i vannet et par timer.

 12. Tapp vannet, fyll på nytt, jobb inn vannet med hendene i posen for å skylle fyllet. Dette vannet trenger ikke å være varmt. Gjør denne prosessen minst to ganger til all såpen er ute av posen.

 13. Vær forsiktig med posen når den er gjennomvåt. Sømmene i posen er ikke laget for å tåle denne potensielt store vektøkningen.

Tørking uten maskin

 • Rull posen forsiktig sammen til en pølse for å presse ut mest mulig vann. 

 • IKKE VRI OPP POSEN – DETTE VIL ØDELEGGE BÅDE FYLL OG YTTERMATERIALE. 

 • Vær forsiktig med posen når den er gjennomvåt. Sømmene i posen er ikke laget for å tåle denne potensielt store vektøkningen.

 • Tørk posen liggende i solen – gjerne på et underlag som slipper til luft (stort tørkestativ, hengekøye eller solseng). Dette kan ta flere dager, så vær tålmodig.  Lagres posen fuktig vil den potensielt bli ubrukelig.

Kjemisk rens av pose

 • De færreste poser kan renses – spesielt ikke dunposer. Følg vaskeanvisningen på hver enkelt pose. Noen renseservicer har eget utstyr for soveposer, så undersøk dette med hver enkelt leverandør av vasketjenester.

God tur! 
- MAMMUT Ajungilak AS

DSC02995.jpg
bottom of page